Participare românească la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta


În perioada 19–22 aprilie, Institutul Cultural Român Budapesta se alătură Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, organizatorul Standului oficial al României la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Carte de la Budapesta (Complexul Millenáris, Kis Rókus u. 16–20), printr-o serie de manifestări culturale dedicate literaturii române contemporane. Invitații de onoare ai ediției din acest an sunt Serbia şi scriitorul Daniel Kehlmann.
Festivalul Internațional de Carte de la Budapesta găzduiește anual aproximativ 100 autori din 25 de țări, peste 400 autori maghiari, oameni de știință, artiști și oferă publicului o gamă largă de programe culturale, precum întâlniri cu autorii, sesiuni de autografe, lansări şi prezentări de carte, mese rotunde, concerte, spectacole de teatru, expoziții şi filme.

În acest context, România reprezintă o prezență constantă în cadrul acestui important eveniment cultural din capitala Ungariei, în anul 2009 fiind invitatul onorific al acestui festival.

*

Evenimentele realizate de Institutul Cultural Român Budapesta se vor desfășura după următorul program:
Vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 16.00, Institutul Cultural Român Budapesta organizează în parteneriat cu Editura Napkút, din Budapesta, la Standul României din cadrul Complexului Millenáris, lansarea volumului de poezie „Îndoirea luminii” – tradus cu sprijinul Institutului Cultural Român, Centrul Naţional al Cărții – o selecție de poeme de Nichita Stănescu, urmată de o discuție cu Zsuzsánna Kiss, traducătoarea volumului şi cu Dr. Ferenc Vincze, redactor şef al Editurii Napkút. Moderator: Alex Goldiş. Translator: Lajos Nagy.



Sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român Budapesta organizează în parteneriat cu Editura Vince, din Budapesta, la Standul României din cadrul Complexului Millenáris, lansarea romanului „Omoară-mă!”, de Ana Maria Sandu, în traducerea Gabriellei Koszta, și un dialog între autoare și criticul literar Alex Goldiș. Translator: Lajos Nagy.



Sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 14.00, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Budapesta, organizează la Standul României din cadrul Complexului Millenáris dezbaterea cu tema „Intimitate şi Spaţiu public în romanul românesc contemporan”, un dialog al autorilor Ana Maria Sandu și Dan Lungu cu criticul literar Alex Goldiş. Moderator: Alex Goldiş. Translator: Lajos Nagy.


Sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 16.00, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, în parteneriat cu editura Noran Libro, din Budapesta, organizează în Sala de Conferințe (etaj 1) din cadrul Complexului Millenáris lansarea volumului „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu, urmată de o discuţie cu autorul. Moderator: Alex Goldiş. Translator: Lajos Nagy.

*

Ana Maria Sandu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București şi cursurile de masterat în literatura română contemporană ale aceleiași facultăți. A debutat în 2003 cu volumul „Din amintirile unui Chelbasan” (Paralela 45), tradus în limba franceză în anul 2010, cu titlul „L’écorchure”. Au urmat romanele „Fata din casa vagon” (Polirom, 2006), „Omoară-mă!” (Polirom, 2010) şi „Aleargă” (Polirom, 2013). A fost invitată la numeroase târguri internaționale de carte şi a susținut lecturi publice la Budapesta, Viena, Paris, Berlin, Leipzig, New York. A mai publicat texte în antologiile „Cartea cu Bunici”, „Bookătăria de texte & imagini”, „Iubire13”, „Prima data”, „Nouvelles de Roumanie”, „Rumänien heute”. Este redactor la „Dilema veche“.



Alexandru Goldiş este critic și istoric literar, redactor al revistelor „Cultura”, „Steaua” și „Vatra”. Doctor în filologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, cu o teză despre critica românească postbelică, în prezent este asistent universitar la Facultatea de Litere. A publicat peste 200 de cronici literare și eseuri,. atât în revistele menționate, cât și în „Bucureștiul cultural”, „Cuvântul”, „Echinox”, „Euphorion”, „Tribuna”, „Ziarul de duminică” etc. Prezent în volumele colective: Horea Poenar (coord.), „Dicționar Echinox”, 2004; Ruxandra Cesereanu (coord.), „România înghesuită – cutii de chibrituri, borcane, conserve”, 2006; Sanda Cordoș (coord.), „Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu”, 2009; Al. Cistelecan (coord.), Mircea Ivănescu – „80”, 2011. Coordonator al colecţiei „Prozoteca” a Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă.

Comentarii

  1. Un job foarte convenabil la domiciliu! Cautam urgent oameni care vor sa castige SIGUR bani, intr-o activitate simpla, lansata in martie 2018. Trimiteti mesajul VREAU MAI MULTE INFORMATII, la adresa de email: john.f.neell@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu