O cutie cu surprize pentru copiii de la grădiniţa din Aletea

În ziua de luni, 5 februarie, grupa românească a Grădiniţei nr. 3 din Aletea a primit o cutie mare cu un cadou-surpriză din partea Asociaţiei Românilor din Aletea. Înainte de a deschide cutia, copiii au ascultat o poveste… au cântat şi au dansat în jurul cutiei… şi abia apoi au deschis-o. Din acel moment, cei mici au uitat de adulţii străini din sală, de emoţiile provocate de fotoaparatul nostru, şi au intrat într-o altă lume cu ajutorul noilor lor jucării.






În grupa românească de la Grădiniţa nr. 3, care se numeşte şi grupa Arici (Süni csoport), două educatoare însufleţite, Marta Vidican şi Ildikó Burján-Bálint, se îngrijesc de educarea a 22 de copii. În ziua în care i-am vizitat noi, i-am găsit la o ocupaţie pregătindu-se de carnavalul programat pentru ziua următoare. Din păcate, jumătate dintre copii lipseau din cauza gripei, dar asta nu i-a împiedicat pe cei prezenţi să primească musafirii care le-au adus un cadou-surpriză. Asociaţia Românilor din Aletea a decis că va sprijini grupa în care se învaţă şi limba română în această grădiniţă cu o cutie mare de jucării (în valoare de 50 de mii de forinţi). Conducerea Asociaţiei, domnul Vasile Botaş, preşedinte şi doamna Eva Mészáros, secretară, au sosit la grădiniţă cu emoţii poate mai mari decât ale copiilor, pentru că este o bucurie nu doar să primeşti dar şi să dai. Vasile Botaş s-a pregătit pentru acest moment solemn cu o povestioară, în care le-a vorbit copiilor despre un grup de oameni inimoşi, români, care caută să facă lucruri bune pentru cei de-o seamă cu ei. Deoarece povestea s-a încheiat aşa că doar atunci se va umple cutia cu jucării, dacă va fi înconjurată cu dragoste, cu cântece şi dans, copiii şi educatoarele imediat au făcut un cerc şi au „umplut” cutia cu tot ce-şi doreau. Copiii au fost în al nouălea cer văzând cât de multe jucării conţine cutia uriaşă…








Făcându-se un zumzet plăcut în sală, am avut şi noi posibilitatea să vorbim, ca între adulţi, cum s-a ajuns la acest moment: „Ne bucurăm de fiecare dată când suntem vizitaţi de reprezentanţii românilor din oraş, fie directorul şcolii româneşti, domnul Petru Selejan, fie cei de la autoguvernarea sau asociaţia românilor din oraş”, ne-a mărturisit Marta Vidican, cea care se străduieşte să le predea copiilor cuvintele de bază ale limbii române. „Aşa se prevede acum că, la toamnă, şase copii din această grupă vor merge la şcoala românească şi acolo vor avea posibilitatea să înveţe mai departe limba română”.
„Părerea noastră este că trebuie să ajutăm cum putem această grupă de copii, pentru că numai în acest fel va avea un viitor bun şcoala românească de la noi, precum şi comunitatea românească din Aletea”, ne-a spus domnul Vasile Botaş, care a mai adăugat că această donaţie de jucării a putut fi realizată datorită unui proiect câştigat de la Ministerul Resurselor Umane (EMET), de la Budapesta.

E.Ş.

Comentarii