Premiul „Bene Merenti” 2017 pentru profesoara Maria Ambruş din Chitighaz

Decernată pentru prima oară anul trecul, la 29 octombrie 2016, într-o festivitate organizată la Universitatea din Seghedin, distincţia anuală „Bene Merenti” constă într-o diplomă, o medalie de bronz și un premiu în bani. Distincția a fost instituită de centre intelectuale românești importante: Catedra de Limba și Literatura Română din Facultatea Pedagogică „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin și Autoguvernările românești din orașul Seghedin și județul Ciongrad.

Disticţia „Bene merenti” se acordă unui profesor de română care predă în învățământul din Ungaria de peste 10 ani, este absolvent al Catedrei de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Seghedin şi s-a remarcat prin activități intelectuale şi educaţionale intense, susținute în mediul didactic românesc din Ungaria. De asemenea, meritele obținute în plan educațional, profesional și metodic, precum și atașamentul față de limba și cultura românilor, trebui să fie recunoscute și apreciate de comunitatea școlară și umană din care profesorul premiat face parte.


Distincţia anuală „Bene Merenti” a fost acordată în 2016 doamnei profesoare Florica Santău, cadru didactic prestigios, autoare de manuale şcolare şi studii, cu o carieră pedagogică îndelungată, pusă în slujba cultivării limbii române în comunitate.
Anul acesta, la 22 octombrie, festivitatea de decernare a distincției „Bene Merenti” a fost organizată de Școala și grădinița naționalității române din Chitighaz, într-un mediu elegant și totodată familiar, apropiat. Profesoara care a primit distincția „Bene Merenti” lucrează în această școală de aproape trei decenii: Maria Ambruş.


„Distinsa noastră de azi, Maria Ambruş a fost o studentă foarte serioasă, disciplinată. Maria vorbea foarte frumos româneşte deja când a ajuns la noi la Catedră, ştiinţa asta a adus-o de acasă, la care s-a adăugat apoi seriozitatea, disciplina. Eu mă bucur că ea a ajuns o profesoară apreciată, deoarece asta este important, ca ea să aibă satisfacţii. Aspectul cel mai important al activităţii Catedrei noastre de română a fost şi este ca profesorii pe care noi îi instruim să facă faţă în viaţă, să facă o carieră frumoasă”, ne-a argumentat decizia de anul acesta domnul profesor Gheorghe Petruşan, fost şef al Catedrei de română, actualmente preşedinte al Autoguvernărilor româneşti din Seghedin şi din judeţul Ciongrad.
Şefa actuală a Catedrei de română din Seghedin, profesoara Mihaela Bucin se leagă şi sentimental de şcoala din Chitighaz, tocmai din acest motiv s-a bucurat în mod deosebit că festivitatea de premiere „Bene Merenti” s-a organizat în acest an la Chitighaz: „Am cunoscut-o pe Maria Ambruş atunci când am locuit câţiva ani, împreună cu familia mea, aici, la Chitighaz. Maria mi-a fost atunci de mare ajutor în acomodarea mea cu noul mediu. Am lucrat o perioadă aici, la grădiniţa din Chitighaz. Atunci când am fost solicitată de domnul Petruşan să vin să lucrez la Catedra din Seghedin, Maria Ambruş mi-a povestit foarte mult despre fosta ei şcoală, m-a ajutat să cunosc activitatea catedrei prin ochii unui fost student. Mi-a fost de mare ajutor pentru că ea vorbea frumos româneşte. Apoi au urmat ani când am mers împreună la cursuri de perfecţionare, la excursii în România, pot să spun că am devenit prietene. A venit apoi vremea ca Maria să-mi devină şi studentă, deoarece am primit acreditare la programul de masterat la Catedra noastră, iar Maria Ambruş s-a înscris şi a absolvit cu succes şi acele studii. Astfel a reuşit să-mi fie colegă în comisia de bacalaureat pentru română la limbă străină, examen care are loc de două ori pe an, în organizarea unui liceu din Seghedin. Toate aceste merite profesionale mi-au întărit convingerea că Maria Ambruş este demnă de premiul nostru. Cum am spus şi la festivitate, aş dori ca premiul Bene Merenti să fie considerat un premiu pentru întreaga şcoală, deoarece şcoala din Chitighaz este o şcoală frumoasă, modernă, bine dotată, şi sperăm ca acest mediu să-i încurajeze şi pe copii să înveţe cât mai bine limba română”, ne-a spus Mihaela Bucin.


„Mă simt foarte onorată că în acest an eu am fost cea aleasă pentru premiul Bene Merenti. A fost atât de impresionant şi de emoţionant că azi toată lumea mă sărbătoreşte pe mine, aici, la şcoala mea, în faţa colegilor mei, încât greu mi-am putut stăpâni emoţiile. Anii studenţiei la Catedra de română au fost cei mai frumoşi ani, iar foştii mei profesori de română mi-au devenit modele de urmat pentru cariera mea de profesor. După terminarea facultăţii în anul 1989, în septembrie, am luat postul de profesor aici, la şcoala din Chitighaz, şi de atunci lucrez tot aici, iată deja de 28 de ani. Să lucrezi cu copiii este un lucru foarte plăcut, deoarece copiii ne ţin tineri, trebuie să fii la curent permanent, copiii sunt nişte fiinţe sensibile pe care noi îi modelăm, îi pregătim pentru viaţă”, ne-a mărturisit profesoara Maria Ambruş, care se consideră norocoasă că şi-a ales una dintre cele mai frumoase profesii, cea de profesor.
Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în aula şcolii, acolo unde alături de colegi, Maria Ambruş a fost felicitată şi de directoarea şcolii Erica Borbély şi de domnul Alexandru Finna, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Chitighaz.

I.K.

Comentarii