Început de an şcolar la Şcoala generală şi Liceul „N. Bălcescu” din Jula

În Ungaria, şcolile generale şi liceele şi-au redeschis porţile pe data de 1 septembrie pentru a-i primi pe elevii care vor începe noul an şcolar. Cu această ocazie, clopoţelul a sunat pentru începerea anului şcolar 2017–2018 şi la Şcoala Generală şi Liceul românesc „Nicolae Bălcescu” din Jula, unde alături de corpul profesoral, de elevi şi părinţii lor au fost prezente şi multe oficialităţi. Şcoala şi liceul românesc care numără anul acesta 422 de elevi, a avut deschiderea festivă pe 31 august, exact când s-a sărbătorit şi Ziua Limbii Române, la Centrul Cultural Românesc din Jula.


Doamna director Maria Gurzău Czeglédi a deschis oficial anul şcolar printr-un cuvânt special de bun venit adresat oaspeților prezenți, bobocilor de clasa I și de clasa a IX-a, urându-le totodată succes tuturor în noul an școlar care abia începe. La rândul său, Preasfinţitul Episcop Siluan a adresat elevilor şi cadrelor didactice de la această instituţie un cuvânt de întâmpinare şi binecuvântare, săvârşind împreună cu alţi clerici de la Episcopia Ortodoxă Română din Jula și o slujbă de Te Deum.




În deschiderea evenimentului a luat cuvântul şi doamna Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, ombudsman adjunct al naţionalităţilor din Ungaria, care a mulţumit pentru invitaţia la acest eveniment şi a adresat atât în limba maghiară cât şi în română, cuvinte de apreciere pentru instituţia de învăţământ, pentru cadrele didactice şi pentru susţinătorii instituţiei, subliniind importanţa muncii care se depune în instituţie pentru elevi şi pentru întreaga comunitate.


Directorul instituţiei, doamna Maria Gurzău Czeglédi, a făcut apoi o scurtă prezentare a activităţilor anului şcolar trecut, a prezentat realizările importante ale absolvenţilor liceului anului şcolar 2016–2017, care au reuşit să fie admişi la diferite facultăţi în România şi Ungaria. A mai vorbit despre noile realizări ale instituţiei şi despre îmbogăţirea instituţiei cu noi cadre didactice, precum și cu cei 27 de „boboci” de clasa I şi cu 45 de elevi care s-au înscris în clasa a IX-a a liceului românesc. Anul acesta, şcoala se mândreşte cu un efectiv de 422 de elevi.
De la eveniment nu a lipsit nici un program cultural al tinerilor care învaţă în instituţie. A fost prezentat un moment poetic de Ziua Limbii Române şi un program artistic de dansuri româneşti.


La eveniment au fost premiate și două cadre didactice retrase la pensie de mai mulți ani: doamna Lucreția Cioca (născută Purdi), care a primit Diploma de Diamant, oferită din partea Universității „Gál Ferenc” din Szarvas, pentru cei 60 de ani de activitate desfășurată în învățământul românesc la școlile din Otlaca-Pustă, unde și-a început cariera, pe urmă la școala din Bătania și mai târziu la Jula, de unde a și ieșit la pensie. Doamnei Cioca i-au pregătit mici surprize și Autoguvernarea Românească a Județului Bichiș și Autoguvernarea Românească din Otlaca-Pustă. Tot cu această ocazie, și domnul profesor Iosif Görbedi a fost distins cu Diploma de Aur, primită din partea Universității „ELTE” din Budapesta, unde şi-a absolvit studiile în urmă cu mulți ani. Ambii profesori pensionari au fost la final felicitați de către Autoguvernarea Românească din Jula, dar și de foarte mulți cunoscuți, rude și de foști colegi și chiar elevi prezenți la eveniment.


Între oficialităţile participante la deschiderea anului școlar îi mai menţionăm pe Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhász, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Kónya István, viceprimarul oraşului Jula, Sava Diamandi, secretar la Ambasada României la Budapesta, şi mulţi alţi reprezentanţi de instituţii, cadre didactice, elevi şi părinţi.

A.B.

Comentarii