960 de copii învaţă acum în şcolile bilingve ale naţionalităţii române din Ungaria

Clopoţelul a sunat pe 1 septembrie şi pentru elevii şcolilor de naţionalitate română din Ungaria, anunţând începutul noului an şcolar 2017–2018. În şcolile bilingve ale naţionalităţii noastre învaţă în total 960 de copii.

Şcoala generală din Aletea are un număr record de copii înscrişi în clasa întâi: 17 elevi, faţă de anii trecuţi când şcoala avea foarte puţini elevi. Efectivul total al instituţiei la început de an şcolar este 82.
Şcoala „Lucian Magdu” din Bătania are 19 mici elevi în clasa întâi, efectivul şcolii fiind 126.
La şcoala generală românească Chitighaz s-au înscris în clasa întâi 11 copii, iar şcoala funcţionează cu un număr total de 143 elevi.

Liceul şi Şcoala generală „Nicolae Bălcescu” din Jula a început anul şcolar cu 27 de copii în clasa întâi şi 45 de elevi în clasele a 9-a de liceu. Cea mai mare şcoală românească din Ungaria funcţionează momentan cu 422 de elevi.



Şcoala generală din Micherechi a deschis anul şcolar cu un efectiv de 107 elevi, dintre care 17 sunt în clasa întâi. De la 1 septembrie, instituţia are în frunte un nou director, în persoana profesoarei Ana Ruja.



Şcoala bilingvă din Bihor (cu sediul la Săcal) are şi ea în frunte un nou director ales, în persoana profesoarei Elena Szilagyi. Instituţia comasată, compusă din şcolile din Săcal, Bedeu şi Körösnagyharsány, a început anul şcolar cu 7 copilaşi de clasa întâi, având un efectiv total de 80 de elevi.


Conform reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ, numărul celor înscrişi în clasele întâi se pot schimba pe parcursul anului şcolar.
Mai jos preluăm câteva imagini de la serbările de deschidere de an de la şcolile din Aletea, Bătania şi Micherechi, publicate pe paginile de Facebook ale instituţiilor.

E.Ş.

Comentarii