Seară duhovnicească la Micherechi

În duminica din 25 iulie, la biserica ortodoxă din Micherechi  a avut loc o seară duhovnicească organizată de Adunarea Oastea Domnului din această localitate, împreună cu Parohia ortodoxă. La eveniment au participat și membri ai Oastei Domnului din România, din localitățile Caransebeș, Oradea și Avram Iancu.
Oastea Domnului, ca mişcare duhovnicească, a crescut în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, şi până astăzi a devenit o realitate vie a zilelor noastre. Oastea a luat ființă în anul 1923, la inițiativa preotului ardelean Iosif Trifa. După 1948, mișcarea a fost declarată ilegală de regimul comunist. În această perioadă, Oastea Domnului a fost condusă de Traian Dorz, care a stat 17 ani în pușcărie pentru acest motiv.



În Ungaria, însă, singura adunare a Oastei Domnului a funcţionat şi înainte de 1990, iar după schimbarea sistemului politic, ostaşii din Micherechii s-au reîntâlnit cu mişcarea reînviată a ostaşilor din România.
În ziua de 25 iunie am putut fi martorii unei astfel de întâlniri. Părintele Marian Mărcuş din Caransebeş, împreună cu câţiva ostaşi din Judeţul Bihor au fost oaspeţii Parohiei Ortodoxe Române şi a Adunării Oastea Domnului din localitate.
„Cu fraţii ostaşi din România ne întâlnim la mormântul din Mizieş, al lui Traian Dorz. Acolo legăm noi prietenii şi începem să ne vizităm reciproc”, ne-a mărturisit Aurica Gurzău de la Micherechi, organizatoarea programului duhovnicesc. „Venim cât se poate de des la Micherechi, chiar şi de mai multe ori pe an, ca să ne putem hotărî împreună, să fim nişte oameni adevăraţi, a spus părintele Mărcuş care a încântat credincioşii adunaţi în biserica din Micherechi cu cântările practicate de ostaşi.
La eveniment au participat şi Petru şi Ovidiu Caba de la Oradea, iar credincioşii au fost salutaţi şi de ierarhul locului, de Preasfinţitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

T.B.

Comentarii