„Aurul și argintul antic al României”, în expoziţie la Dobriţân

Expoziția temporară itinerantă „Aurul și argintul antic al României", care reunește peste 1.000 de obiecte arheologice din metale prețioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, a fost deschisă pe 11 iulie, la Muzeul „Déri" din Dobriţân.
La vernisajul oficial al expoziției au participat înalte oficialități din cele două țări: doamna Krucsainé Herter Anikó, subsecretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Cultură din cadrul Ministerului Resurselor Umane, dr. Papp László, primarul oraşului Dobriţân, E.S. Marius Lazurcă, Ambasadorul României la Budapesta, Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) şi dr. Angi János, directorul Muzeului Déri.

Expoziția este organizată de cele două muzee din Dobriţân şi Bucureşti, evenimentul reprezentând o oportunitate unică de a admira o multitudine de obiecte de patrimoniu ce fac parte din categoria Tezaur, cuprinse într-o singură expoziție.




În colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga țară, MNIR a demarat acest proiect expozițional în decembrie 2013. Până în prezent, expoziția a fost itinerată la Timișoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia, Buzău, Craiova, Iași, Constanța, Piatra Neamț, Suceava, Bârlad, Galați, vernisajul din Ungaria reprezentând o premieră în prezentarea acesteia la nivel internațional.
Expoziţia cuprinde piese de aur şi argint găsite în secolelel 19–20, multe dintre ele nu prea au fost văzute de public până acum. Valoarea de asigurare a materialului expus este de mai multe zeci de miliarde de forinţi, aşa material valoros niciodată până acum nu a fost expus în vreun muzeu de provincie din Ungaria.


Tezaurul Istoric este cea mai importantă expoziţie permanentă a Muzeului Naţional de Istorie de la Bucureşti. Aici se regăsesc peste 3000 de piese din metale şi pietre preţioase, de o valoare inestimabilă, aparţinând mai multor civilizaţii, care au existat de-a lungul timpului pe teritoriul României de azi, începând cu epocile preistorice şi până în prezent.



Printre cele mai valoase sunt enumerate piesele din Tezaurul de la Pietroasa (cunoscut şi sub numele popular de „Cloşca cu puii de aur”), compus iniţial din 22 de piese, dar s-au putut recupera doar 12, în greutate totală de aproape 19 kg. Dintre acestea cinci sunt lucrate doar din aur, iar şapte sunt împodobite şi cu pietre preţioase. Datarea pieselor începe cu anul 360 şi continuă până în prima jumătate a secolului al V-lea. Patru piese din Tezaurul de la Pietroasa pot fi văzute acum în expoziţia de la Dobriţân, alături de piese de aur, din epoca neolitică, care fac parte din Tezaurul de la Moigrad, sau alte piese de aur de la Perşinari, coif şi brăţări polispiralice, coliere, etc.
Expoziţia ce cuprinde 1065 de obiecte de aur şi argint antic din Tezaurul României poate fi vizitată la Muzeul Déri din Dobriţân până în data de 15 octombrie.

E.Ş.
Foto: Czeglédi Zsolt/MTI, Miskolczi János/www.debrecen.hu

Comentarii