Un student român de la Catedra de română din Seghedin beneficiază de bursa de 100 de euro oferită de Corbii Albi

Corbii Albi (portal de contact român-maghiar din România) au sărbătorit Ziua Culturii Române la Catedra de Română a Universităţii din Seghedin, iniţiind dialoguri constructive cu pedagogii catedrei, respectiv cu reprezentanţii românilor din Ungaria pe tema fenomenului minoritar, prezentând Antologia Corbii Albi 2015 şi abordând aspecte puțin cunoscute despre traducerile în limba maghiară ale unor poezii de Eminescu. Momentul culminant al acestei manifestări inedite a fost înmânarea de către Corbii Albi a diplomei de fidelitate „Sunt român din Ungaria” studentului român din Micherechi, Cristian Ardelean, un viitor profesor de română şi maghiară, oferându-i o bursă lunară de 100 euro pentru a-l încuraja să-și păstreze identitatea culturală și națională, scrie corbiialbi.ro.





Mihaela Bucin, şeful Catedrei de limba română de la Universitatea din Seghedin a prezentat activitatea catedrei, atenţionând auditoriul că scăderea numărului de studenţi din ultima vreme se datorează şi lipsei burselor speciale româneşti de învăţământ, care ar încuraja pe cei care termină liceul românesc de la Jula să se înscrie la facultatea de la Seghedin.
– Deşi catedra funcţionează cu cadre bine specializate, forţa de aspiraţie a facultăţilor din vestul României nu se poate contrabalansa. Să nu uităm că, pentru tinerii români din Ungaria, admiterea la facultăţile din vestul României este mai puțin dificilă, au înlesniri și se poate intra mult mai uşor ca la noi. În plus, mulți dintre cei care merg în România vor primi şi burse de studii de la statul român. Astfel noi, de la catedră ne trezim de multe ori cu situaţia de a rămâne fără studenţi români din Ungaria. Bursa acordată de Corbii Albi ar trebui să fie un început, spargerea gheţii, ca în viitor aceste burse să se înmulţească, sprijinind românii din Ungaria să-şi croiască viitorul pe meleagurile natale, spunea Mihaela Bucin.
Profesorul Gheorghe Petruşan, reprezentantul Autoguvernării româneşti, a menţionat, că de acum încolo şi Autoguvernarea românescă (sprijinită de Statul Ungar) va oferi burse liceenilor români din Ungaria, pentru a-i încuraja să se înscrie la Seghedin, unde pot să aleagă mai multe specializări pedagogice, combinaţii cum ar fi dubla specializare profesor de română – profesor de maghiară, de engleză, de germană, de geografie şi altele.
– Trebuie să recunoaştem că viitorul model al convieţuirii moderne româno-maghiare este reprezentat de „zborul Corbilor Albi”, în încercările sale de a înlesni dialogul interetnic, spunea renumitul profesor.
După ce scriitoarea Lili Crăciun (membră a Corbilor Albi) a prezentat prima parte a antologiei, a avut loc prima colaborare a Corbilor Albi vechi şi noi, evocând universalitatea lui Eminescu. Cristian Ardelean – tânărul student român din Ungaria – a citit Mai am un singur dor în română, Csaba Szabó – maghiarul din România – a redat versiunile ungureşti: Még csak egyre vágyom, Egy vágyam van ma még.
Gabriela Elekes, referent la Editura Didactică din Ungaria (Președinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Budapesta) a atras atenţia auditoriului asupra faptului că traducerile în maghiară semnate de Kibédi, Dsida, Franyó au o istorie aparte şi a evocat diferite momente interesante din acest domeniu.
Ioan Fodoreanu, Consulul general al României de la Seghedin a comentat fenomenul traducerii în sine, recunoscând că în tinereţe şi el – fiind născut în Şimleul Silvaniei (Szilágysomlyó) –, a încercat să traducă din Ady Endre poezii care se leagă de Zalău (Zilah).
– Ţin minte că în anii 60 în manualul de istorie am văzut fotografia lui Al. Petőfi, şi l-am întrebat pe tata, cine e acest Al.Petőfi? Pe mine m-a ajutat mult tata în a „traduce” elementele culturii şi istoriei maghiare. Ţin minte cum l-am întrebat: „tată, ce înseamnă secui”? – spunea consulul general.
Masa rotundă inedită organizată de Catedra de Română a Universităţii din Seghedin împreună cu Autoguvernarea Românilor din Seghedin şi Autoguvernarea Românească Judeţeană Ciongrad a luat sfârşit într-o atmosferă familiară, cu discuţii particulare, în care consulul general a recunoscut că este un colecţionar pasionat de plicuri – interesându-se de plicul adus din Cluj confecţionat manual, cu sigla Corbii Albi.
Ambasadorul României de la Budapesta, Marius Lazurca a menţionat că încă din perioada în care a fost ambasador la Chişinău a auzit de Corbii Albi, care prezentau pe atunci volumul O istorie a maghiarilor la Universitatea din Chişinău.
– Nu am fost în sală la lansare, dar am fost aproape – spunea zâmbind ambasadorul.

Înainte de a-și lua rămas bun, participanţii au făcut o fotografie comună, promovând astfel ideea că a te apropia de celălalt – fie vorba de persoane sau de comunităţi – nu este un lucru chiar aşa de greu, dacă există voință și scopuri comune.

Comentarii