„Aş fi foarte fericit să devin profesor în satul meu natal…” - Interviu cu Cristian Ardelean, student la Universitatea din Seghedin

Tânărul Cristian Ardelean, originar din Micherechi, este student în anul I la Facultatea de Pedagogie „Juhász Gyula” a Universităţii din Seghedin. Interlocutorul nostru ne-a mărturisit că a ales Universitatea din Seghedin pentru că vrea să devină un profesor bine pregătit şi să-i înveţe carte pe copiii de la el din sat. Interviul nostru s-a realizat chiar la finalul primului semestru, pe care Cristian la încheiat cu bine şi se pregăteşte cu mult elan pentru a-şi îndeplini sarcinile la care s-a angajat fiind recent premiat cu o bursă de încurajare.


– De ce Seghedin? De ce crezi că elevii de la Liceul „Nicolae Bălcescu” preferă în ultimul timp să aleagă mai bine o facultate sau universitate în România, şi doar foarte puţini optează pentru Seghedin?
– Eu am ales această universitate pentru că aici există toate condiţiile pentru ca planul meu de viitor să reuşească. Alături de condiţiile de studiu şi de nivelul cursurilor, are importanţă şi faptul că Seghedinul este un oraş foarte frumos, un adevărat oraş studenţesc. Mă simt foarte bine aici. Condiţia cea mai importantă ca să intru la facultatea aceasta a fost să absolv cu succes un examen superior de bacalaureat din limba română. De ce nu se înscriu la Seghedin mai mulţi este o întrebare la care eu nu pot răspunde cu precizie. Părerea mea este că nu se intră mai greu la Seghedin, dar e nevoie să ai examen de bacalaureat de nivel superior. Nu e suficient să ai atestat general de limbă română de nivel mediu sau chiar superior. De fapt, eu nu îi înţeleg pe cei care preferă să aleagă o universitate din România. Deoarece eu nu am urmat cursuri în România, nu ştiu dacă educaţia şi învăţământul sunt diferite de cele din Ungaria. Sper că voi avea ocazia să merg la o universitate din România cu o bursă Erasmus în anii care vor urma şi voi face cunoştinţă şi cu condiţiile de acolo. Până atunci, vreau să dobândesc cunoştinţele necesare despre România şi să fiu pregătit cât mai bine la limba română, scris şi vorbit. La Universitatea Seghedin toate condiţiile există ca să realizez aceste idealuri ale mele. Am profesori bine pregătiţi şi mă ajută pe toate planurile.


– Cum stai cu sesiunea de examene?
– În aceste zile am terminat cu examenele. A fost o sesiune foarte lungă, am avut 8 examene. Urmez cursuri în paralel la două specializări pedagogice şi anume limba maghiară şi limba română. Durata studiilor la această facultate va fi de cinci ani, iar apoi trebuie să fac un stagiu de un an. Sunt obosit, dar acum am timp să mă relaxez. Cele mai grele examene au fost examenele la gramatică, dar mă bucur că le-am absolvit cu succes.
– De ce ai ales această facultate? De ce doreşti să fii profesor?
– Mi-am dorit să reuşesc la această universitate şi simt că am făcut o alegere bună. Vreau să devin profesor, pentru că în viitor vreau să mă ocup cu copiii. Mă bucur că sunt primul după mult timp, care am ales specializările acestea frumoase, este vorba despre o structură nouă care în română se defineşte ca „dublă specializare pedagogică cu masterat inclus”. Este foarte important că în viitor elevii să primească educaţie şi cunoştinţe potrivite secolului în care trăim, să aibă profesori care îi pregătesc pentru ştiinţă dar şi pentru viaţă.
–Ţi-ar plăcea să devii profesor la tine în sat?
– Aş fi foarte fericit dacă aş putea fi profesor în Micherechi, pentru că locuiesc aici, mă leagă multe amintiri frumoase de satul meu natal. Dar nu putem şti ce se întâmplă în viitor, aş fi fericit dacă aş avea un loc de muncă liniştit şi dacă aş fi un profesor apreciat.
– Ai fost premiat recent la Seghedin cu o bursă de susţinere. Ce reprezintă pentru tine acest lucru?
– Într-adevăr, recent mi-a fost înmânată de către Corbii Albi din România diploma de fidelitate „Sunt român din Ungaria”, însoţită de o bursă lunară de o sută de euro. Mă simt foarte onorat de bursa aceasta. Mă bucur pentru că eu am fost ales să o primesc. Am şi de muncit pentru asta, deoarece în fiecare săptămână va trebui să scriu ceva interesant despre românii din Ungaria, despre activitatea mea, despre oamenii deosebiţi pe care îi întâlnesc. Nu o să-mi fie uşor, însă abia aştept să mă apuc de scris. Aşa cred că voi scrie foarte mult despre satul meu natal, Micherechi, pentru că aici sunt multe lucruri pe care le cunosc bine, satul are o istorie deosebită şi aici trăiesc mulţi români de la care sper că o să pot aduna multe poveşti interesante.
– Înseamnă că după sesiune nu o să te plictiseşti deloc… Dacă ţi-ai luat examenele o să ai şi o mini-vacanţă. Cu ce o să-ţi petreci timpul liber?
– Cu siguranţă nu o să mă plictisesc. În timpul meu liber am obişnuit să citesc foarte mult, de fapt nu am încotro… La universitate trebuie să citesc multe cărţi atât în maghiară, cât şi în română. Îmi place să fiu cu familia mea cât mai mult timp. Familia este foarte importantă pentru mine, atât părinţii mei şi sora mea, cât şi bunicii. Ne place mult fotbalul, echipa preferată a familiei este Real Madrid. În fiecare week-end avem un program de vizionat fotbal. Toată familia ocupă loc în camera de zi şi ne uităm la meci. Ne simţim bine şi ne relaxăm împreună.

Anca Becan

Comentarii