Corul SOUND din Bucureşti, oaspete de onoare la românii din Jula

Un mare nume pe scena muzicii corale româneşti, Corul SOUND din Bucureşti, a susţinut în seara de 11 octombrie, sub conducerea dirijorului Voicu Popescu, un concert de muzică corală românească în Catedrala Ortodoxă Română „Sf. Nicolae” din Jula. Manifestarea a făcut parte dintr-un turneu amplu, pe care corul bucureştean l-a desfăşurat în Ungaria, în perioada 10–16 octombrie şi care a cuprins prezentarea altor trei concerte, la Budapesta, în biserica Sfântul Francisc de Assisi şi la Casa Dialogului, precum şi la biserica reformată din Csabdi. Acest cor profesionist a dăruit românilor din Jula şi împrejurimi o seară minunată şi un concert extraordinar presărat cu surprize şi multă voie bună.

Evenimentul a fost deschis prin cuvântul de bun venit rostit de către PS Episcop Siluan, care şi-a reamintit cu mare plăcere că în urmă cu 10 ani (pe 8 mai 2006), la întoarcerea dintr-un turneu în Bosnia, Corul SOUND a mai cântat pentru românii din Jula.




Multă lume a fost interesată să vadă prestanţa corului bucureştean. Au venit români din Jula, din Micherechi, din Chitighaz pentru a se bucura împreună de minunatele melodii româneşti. Prin cântecele interpretate în frumoase ii româneşti, prin eleganţa şi mişcările scenice, coriştii au transmis importante momente din viaţa omului. Astfel, naşterea, moartea, nunta, dragostea, sărbătorile religioase sau laice au fost întruchipate muzical şi corporal într-o formă care să redea fidel într-o manieră artistică specifică interpretării corale, emoţia şi spiritul fiecărui mare moment al vieţii. Trăiri puternice ca bucuria, tristeţea, melancolia, dorul doinit şi dragostea, rugăciunea în momentele de cumpănă, bocetul când ai pierdut pe cineva drag, recunoştinţa pentru binecuvântările vieţii, toate au fost oglindite în prelucrările dirijorului profesionist Voicu Popescu, prin folclorul autentic interpretat, dar şi prin lucrări religioase româneşti.
La încheierea concertului, preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, Marius Maghiaru, a mulţumit corului bucureştean cu un buchet de flori şi vorbe de recunoştinţă pentru venirea din nou la românii din Jula, exprimându-şi dorinţa că ar fi bine dacă până la următorul concert nu ar mai trece alţi 10 ani.



Programul s-a încheiat cu o recepţie oferită de către Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, unde invitaţii la eveniment au avut ocazia să asculte şi să cânte împreună cu oaspeţii din Bucureşti.
Turneul Corului SOUND s-a realizat cu sprijinul unui proiect finanţat de Institutul Cultural Român din Bucureşti, prin Programul CentenArt, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria şi Corul „Pro Musica” din Jula.

A.B.

Comentarii