AŢRU a înfiinţat un nou premiu pentru profesori

Adunarea Generală a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi-a desfăşurat lucrările şedinţei ordinare, marţi, 23 august, la sediul Oficiului din Jula. La şedinţa prezidată de către preşedintele Tiberiu Juhász au participat 11 deputaţi, din totalul de 13, au lipsit dr. Ioan Ciotea, şi dr. Gheorghe Ruja. La reuniune a fost prezent şi Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, precum şi mai mulţi conducători ai instituţiilor româneşti din Ungaria.


Pe ordinea de zi a reuniunii au figurat şase puncte, însă înainte de a se vota despre acceptarea acestora, deputatul Elena Szilágyi a propus Adunării Generale introducerea a încă un punct pe ordinea de zi, în care să se discute despre înfiinţarea unor premii pentru acei pedagogi români care au vechime de peste 40 de ani în învăţământul românesc din Ungaria. Adunarea Generală a acceptat în unanimitate ordinea de zi completată cu propunerea deputatului Elena Szilágyi, astfel au fost 7 puncte de pe ordinea de zi.
La primul punct, preşedintele a făcut o informare despre cele întâmplate între cele două şedinţe, mai concret a trecut în revistă câteva din activităţile şi evenimentele mai importante la care a participat între 27 mai 2016–13 august 2016, punând accent pe faptul că în această vară Autoguvernarea pe Ţară s-a ocupat mai mult cu lucrările de dezvoltare ale şcolii din Bătania, unde construcţia a fost finalizată săptămâna aceasta, lucrări care au început în data de 15 iulie a.c, urmând ca pe 31 august să fie inaugurate, mansarda şcolii şi tot ceea ce a inclus proiectul în valoare de 150 de milioane de forinţi, finanţat de Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta.
La punctul doi pe ordinea de zi s-a discutat situaţia bugetară actuală a AŢRU, s-a votat modificarea prevederii bugetare a AŢRU şi a instituţiilor aparţinătoare Autoguvernării pe Ţară pe anul 2016. Modificările în bugetul pe anul în curs au fost necesare datorită unor fonduri în plus obţinute de către unele instituţii prin diferite concursuri şi proiecte, dar şi bani primiţi pentru funcţionare, din partea unor persoane particulare. Preşedintele Tiberiu Juhász a informat membrii Adunării Generale despre modificări, că bugetul pe anul 2016 al AŢRU şi al instituţiilor aparţinătoare înainte de modificare a fost de 1.285.123.000 forinţi iar după modificare suma s-a schimbat la 1.478.221.585 forinţi. Modificarea bugetului a fost acceptată în unanimitate.
Un alt subiect pentru care Adunarea a trebuit să ia decizii a fost alegerea unui nou membru în Comisia de învăţământ a AŢRU, în locul deputatului Bertold Netea, care este şi viceprimar la Micherechi. Acesta şi-a înaintat pe 12 mai 2016 demisia din comisia de învăţământ. Astfel, Adunarea Generală a votat-o ca nou membru în această comisie de la 1 septembrie pe Erica Borbely, directorul şcolii generale din Chitighaz şi consilier pe probleme de învăţământ a AŢRU, aceasta fiind singura propusă.
În continuare s-a discutat situaţia legată de postul de director al Şcolii generale şi Grădiniţei de Naţionalitate Română din Bihor, unde în prezent instituţia şcolară este condusă de directorul adjunct Elena Szilágyi. Deoarece la concursul lansat vara aceasta nu s-a prezentat nici un candidat, Adunarea Generală a decis ca sarcinile instituţiei să fie în continuare îndeplinite de doamna Szilágyi, până la următoarea lansare a concursului. La acest punct de pe ordinea de zi, deputatul Maria Sarca Zombai a cerut cuvântul şi a subliniat că la lansarea unui nou concurs, Autoguvernarea pe Ţară să condiţioneze că potenţialul candidat la postul de director să fie român şi vorbitor de limba română, nu doar să adeverească acest lucru printr-un atestat de limbă sau diplomă. Tiberiu Juhász a evidenţiat că între condiţiile concursului va fi stabilită şi condiţia menţionată de către deputatul Maria Sarca Zombai.
La şedinţă au fost revocate şi anumite hotărâri privind instituţiile de învăţământ care au fost luate încă la şedinţele anterioare dar care, potrivit celor spuse de către preşedintele Juhász, nu au intrat în vigoare.
În încheiere, la ultimul subiect s-a discutat propunerea doamnei Elena Szilágyi, de a se găsi o posibilitate de a înfiinţa noi disticţii. Deputatul Elena Szilágyi a solicitat membrilor Adunării Generale să voteze o sumă de 200.000 forinţi pentru acei pedagogi care şi-au desfăşurat activitatea timp de 40 de ani în domeniul învăţământului românesc din Ungaria. Pentru anul 2016 s-au identificat 3 pedagogi care îndeplinesc acest criteriu: Maria Rus, profesoară la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula, Florica Ruja, educatoare la grădiniţa românească din Jula şi Ana Málik, profesoară la şcoala din Chitighaz. Adunarea Generală a decis ca să găsească o portiţă pentru a procura aceste premii, care vor fi înmânate în luna ianuarie a anului viitor.

A.B.

Comentarii

  1. Oare de ce in Parlamentul budapestan minoritatea romanesca nu este reprezentata de un grup de deputati cu mandat deplin ci numai de un prtator de cuvint car enici macar nu are nume romanesc?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu