Sărbătorile sosirii primăverii la Capela din Budapesta

Capela Ortodoxă Română din Budapesta a găzduit, duminică, 11 martie 2012, un frumos eveniment ce a reunit mai multe sărbători: Sărbătoarea Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, sărbătoarea mărţişorului şi Ziua Femeii.
După Sfânta Liturghie, copiii Mălina Munteanu şi Tudor Ciobanu au recitat minunate poezii dedicate mamei, apoi toţi cei prezenţi s-au adunat în sala „Emanuil Gojdu” şi au participat la un miniconcert de muzică clasică, cuprinzând piese compuse de Ludwig van Beethoven şi Wolfgang Amadeus Mozart, interpretate la trompetă de foarte talentatul Tomasz Sági în vârstă de 13 ani, elev la Şcoala de muzică Weiner Leó din Budapesta.
Întreaga manifestare a fost organizată de Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta, care a pregătit şi o frumoasă expoziţie de mărţişoare, colecţionate din toate provinciile României şi din Republica Moldova. Tuturor femeilor prezente li s-au oferit flori din partea Autoguvernării româneşti din cartierul XI al Budapestei. Dar cel mai frumos cadou pentru credincioase a fost emoţia şi puritatea sufletească a copiilor care au recitat, precum şi a celor care în cor au rostit în timpul Sfintei Liturghii rugăciunea Tatăl nostru.




La final, toţi cei prezenţi au gustat din colăceii copţi special pentru a comemora martiriul întru Hristos al celor 40 de militari romani, care au mărturisit pe Hristos cu preţul vieţii lor în Sevastia Armeniei. Aceşti 40 de mucenici au câştigat pe bună dreptate admiraţia şi respectul întregii creştinătăţi şi au devenit, mai ales pentru Neamul nostru românesc, modele ce sunt comemorate şi venerate în fiecare an cu prilejul sărbătorii lor.
Departe de a fi o manifestare deosebit de amplă care să solicite eforturi financiare imense, acest eveniment, deşi simplu şi neînsemnat în aparenţă, a adus multă bucurie în suflete şi a întărit sentimentul de apartenenţă la tradiţia, cultura şi la credinţa străbună ortodoxă românească.
Protos. David Pop

Comentarii