Olimpiadă la limba română pentru liceenii români din Ungaria

Deşi rezultatele obţinute la concursul naţional OKTV la limba şi literatura română nu mai scutesc pe nimeni de examenul de bacalaureat, experienţa ultimilor ani dovedeşte că totuşi sunt câţiva elevi de la Liceul „N. Bălcescu” din Jula care se înscriu la acest concurs. Etapa orală a OKTV s-a desfăşurat pe 23 martie, la sediul AŢRU din Jula.

Din juriu au făcut parte Viorica Oros Fábián, director al Biroului Coordonator pentru Minorităţi din cadrul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare al Învăţământului, dr. Kese Katalin, profesoară universitară în pensie, dr. Gheorghe Petruşan, profesor universitar în pensie şi dr. Tiberiu Herdean, lector la Catedra de Filologie Română din cadrul Universităţii ELTE din Budapesta. După evaluarea cunoştinţelor, Tiberiu Herdean a făcut aprecierile de rigoare: „Precum accentuam şi la finele concursului, în contextul actual, când nu prea se vorbeşte limba română, chiar dacă este micherechian, astăzi elevii au dat dovadă de o pregătire foarte bună. Ceea ce transpare prin examinare este că au o voinţă vie să accede la cunoştinţele competitive la orice subiect. Am mai observat că au depăşit clişeele din manuale. Observaţiile lor asupra fenomenului literar se bazează pe experienţele de lectură asimilate în cadrul orelor de studiu. Se vede că observaţiile generale ajung numai prin teoria sintetică şi prin lecturi analitice. Totodată sunt convins că aceste eleve ar obţine admiterea la oricare facultate de filologie în România şi le-am şi recomandat să vină la secţia de limba română din cadrul Universităţii ELTE din Budapesta”, a conchis profesorul dr. Tiberiu Herdean.
Elevele din clasa a XI-a: Cristina Aslam, Noemi Fodor, Andreea Martin şi Henrieta Bogyó au fost pregătite de profesoara Stela Nicula Machhour.
Rezultatele au fost anunţate marţi, pe 27 martie în orele după amiezii pe internet.
Locul I: Noemi Fodor
Locul II: Andreea Martin
Locul III: Cristina Aslam
Locul IV: Henrieta Bogyó
A.C.

Comentarii