„Jocul” din Micherechi şi Aletea pe scena din Budapesta

Echipa de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi şi Echipa de păstrare a tradiţiilor „Aletea” vor susţine un program folcloric, cu titlul „Jocul, un obicei strămoşesc”, pe 10 martie, de la ora 17.00, la Casa Tradiţiilor din Budapesta (Hagyományok Háza, 1011 Budapesta, piaţa Corvin nr. 8). În cadrul programului artistic, cele două echipe de dansuri populare româneşti din Ungaria vor prezenta publicului „jocul de duminică”.

De-a lungul veacurilor, la Micherechi jocul duminical era organizat la case. În alegerea locului nu prea erau criterii, deoarece cu excepţii foarte rare casele micherechenilor erau făcute din pământ, iar pentru joc era folosită camera mare. Pregătirea camerei de joc se limita la scoaterea geamurilor din ţâţâni şi la udarea feţei casei. În timpul verii şi toamna până când timpul o îngăduia, jocul se organiza în curte în aer liber şi se termina înainte de lăsarea întunericului. Pentru păstrarea valorilor folclorice locale s-a înfiinţat în 1947 echipa de dansuri din Micherechi.
Conducătorul şi coregraful echipei de dansuri este Zoltán Patyi. În program vor prezenta dansurile locale: mânânţălu, ardelenescu, câmpinescu, bătuta, duba. Orchestra este compusă din Zoltán Patyi, Ioan Covaci, nepotul regretatului Teodor Covaci şi Vasile Pap. În program va cânta Grigore Poiendan, solist de muzică populară din Micherechi.
Echipa de dans din Aletea s-a format tot în 1947. Dintre membri fondatori Gheorghe Gal, Petru Sabău şi Pavel Botaş împreună cu soţia lui poartă titlul de „Maestru al artei populare”. Dintre aceştia, doar Petru Sabău mai trăieşte. În repertoriul echipei de dansuri vor figura dansurile locale coregrafate de Vasile Gal. Din orchestră face parte Attila Csávás (clarinet) şi Zoltán Patyi (tobă).
A.C.

Comentarii