ORTODOXIA: Resfinţirea bisericii şi Ziua românilor la Otlaca-Pustă

Un eveniment important pentru românii din Otlaca-Pustă a avut loc în Duminica Tuturor Sfinţilor, pe 19 iunie, când Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul românilor din Ungaria şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, au resfinţit biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din Otlaca-Pustă, după o renovare totală atât în exteriorul cât şi interiorul lăcaşului de cult.


Cei doi arhierei au fost întâmpinaţi la orele dimineţii în curtea bisericii nou amenajată, de soborul de preoţi şi diaconi şi de credincioşii care cu lacrimi de bucurie în ochi au venit să participe la evenimentul important pentru satul lor drag.
Sărbătoarea otlăcanilor a început cu sfinţirea bisericii, iar în timpul sfinţirii mirenii au ieşit afară la înconjurarea bisericii, căci sfinţirea bisericii vine de la Hristos, închipuit de arhiereu şi lucrător prin el, înconjurat de preoţi şi de îngerii Lui nevăzuţi.
Odată cu sfinţirea bisericii, aceasta a primit pe lângă hramul „Înălţarea Domnului” şi un alt hram: „Sfântul Iosif cel Nou de a Partoş, ocrotitorul Banatului”, ale cărui moaşte sunt aşezate în Catedrala Mitropolitană de la Timişoara, astfel biserica din Otlaca s-a înfrăţit prin acest fapt cu Catedrala din Timişoara. La Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de cei doi arhierei înconjuraţi de preoţi şi diaconi ai Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi ai Arhiepiscopiei Timişoarei, precum şi stareţul de la Mănăstirea Săraca, a fost sfinţită şi pisania amplasată în biserică (vezi textul pisaniei în pag. a 16-a).
Cu sprijinul unui proiect european, înaintat de Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi”, otlăcanii în frunte cu primarul Gheorghe Şimonca şi preotul paroh arh. Calinic au reuşit să facă un colţ de rai la Otlaca-Pustă. Ca semn de preţuire pentru eforturile depuse la sfârşitul Sfintei Liturghii au fost oferite mai multor persoane diplome de excelenţă din partea Preasfinţitului Episcop Siluan şi din partea Preafericitului Patriarh Daniel, aduse la Otlaca-Pustă de către pr. Ioan Armaşi, inspector al Sectorului de relaţii externe a Patriarhiei Române, precum şi plachete de onoare din partea parohiei.
Sărbătoarea a continuat cu o agapă într-un cort amplasat în curtea parohiei. Pentru că în această zi otlăcanii au sărbătorit şi Ziua românilor, programul a continuat cu muzică şi distracţie până seara târziu.
La sărbătoare au participat numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor româneşti din Ungaria, precum şi ai diplomaţiei române din Ungaria, de la Jula şi Seghedin, oaspeţi din România, de la Curtici şi Şiria (jud. Arad), Salva şi Rodna Veche (jud. Bistriţa Năsăud), Petrova (jud. Maramureş) şi alţi oaspeţi de seamă din România şi Ungaria.
Anca Butar







Comentarii

  1. Primarul din Batania anul trecut asa a zis, ca asociatia a cheltuit banii- primit pentru renovare-. D-nu Cresta nu stiti cumva cine a mintit atuncea?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu