Excursie imaginară prin istoria şi cultura românilor

Dragi cititori,
Vă invităm la o excursie mai puţin obişnuită prin Budapesta, pentru a depista acele urme care dovedesc existenţa culturală a românilor în capitala ungară. Ne va călăuzi istoricul Maria Berényi, care ne va propune, de fiecare dată, un imobil, o casă, care a aparţinut unor români din Budapesta, care au avut merite importante în păstrarea şi sprijinirea limbii şi culturii româneşti. Vă adresăm rugămintea de a încerca să le recunoaşteţi, să vă documentaţi ce reprezintă respectiva imagine şi să ne împărtăşiţi şi nouă la ce concluzie aţi ajuns, scriindu-ne la adresa electronică: foaia@foaia.hu
Cele mai multe familii de macedoromâni, care s-au refugiat în Ungaria din calea turcilor, părăsind locurile natale din Grecia şi Albania de astăzi, au trăit grupate în colonii. O astfel de colonie macedoromână a existat în actuala Piaţă Vörösmarty, din Budapesta. Imobilele impunătoare, care dau şi astăzi farmecul acestui splendid colţ al Budapestei, au aparţinut unei familii de comercianţi macedoromâni, originari din Moscopole. Primul colonist din această familie, care s-a stabilit la Budapesta, Dumitru, s-a căsătorit cu Iuliana Gojdu. Din această căsătorie s-au născut mai mulţi copii, printre care şi Atanasie. Bogat şi iubitor de cultură, sprijinitor al bisericii ortodoxe, Atanasie a dorit încă de când era în viaţă ca piaţa în care a cumpărat şi a ridicat clădiri impunătoare, să poarte numele său. Locul se numea pe atunci Piaţa Teatrului (Színház tér), deoarece aici se afla teatrul german, care a dispărut însă într-un incendiu. Ar fi putut, deci, să primească numele familiei macedoromâne care îşi investise avutul în edificarea acestei părţi din Pesta. Împăratului Franz Iosif tocmai atunci i s-a născut, însă, o fetiţă. Piaţa a primit numele acesteia: Gizella. Iar după 1908, locul s-a numit, până azi, Piaţa Vörösmarty. Dacă treceţi prin aceste locuri şi buzunarul vă permite să poposiţi în eleganta cofetărie Gerbaud, gândiţi-vă că vă aflaţi în casa ridicată de acest macedoromân, Atanasie, a cărui familie se odihneşte în cimitirul Kerepesi, nu departe de cripta lui Emanuil Gojdu. Însă somptuozitatea cofetăriei şi a pieţei din Pesta vă vor părea sfidătoare pe lângă modul în care este lăsată în paragină casa de veci a uneia dintre cele mai bogate familii ortodoxe, venită din Balcani pentru a contribui la înflorirea capitalei ungare.

Întrebare: Despre ce familie de comercianţi macedoromâni ortodocşi este vorba?

Răspunsul la întrebarea din numărul trecut: Casa din fotografia pe care aţi putut-o vedea, i-a aparţinut lui Atanasie Grabovszky.

Comentarii